sâmbătă, 9 iulie 2011

Cu buldozerele, in Sarmisegetuza Regia!


O portiune de 30 de metri din zidul de vest al cetatii dacice Sarmizegetusa Regia a fost afectata de lucrarile executate de o firma privata pentru amenajarea unei parcari, care nu detine autorizatie de la Comisia Nationala de Arheologie, transmite Agerpres. Potrivit informatiilor, un utilaj nesupravegheat de specialisti a excavat pamantul pana la aproape o jumatate de metru distanta de Poarta de Vest a sitului monument UNESCO, aflat in Muntii Orastie.

Situatia a fost descoperita de o delegatie a Comisiei Nationale de Arheologie (CNA), care urcase joi dupa-amiaza la cetate, dupa ce efectuase o evaluare la alte lucrari de descarcare arheologica din judetul Hunedoara.

Vicepresedintele CNA, arheologul Adriana Pescaru, a declarat ca atunci "cand am ajuns in zona Portii de Vest, am gasit utilaje, cilindri pentru presarea pamantului, camioane pentru transport. Se intrase cu lama unui buldozer pana la 1,5 metri adancime si la o jumatate de metru distanta de zidul Portii de Vest, ceea ce reprezinta un pericol de daramare al acestui zid. Mai mult, in profilul sapaturii au fost realizate trepte de acces pentru turisti, iar cateva blocuri de piatra din zid s-au desprins si au cazut. Este inadmisibil ceea ce s-a intamplat".

Pescaru a declarat ca "accesul in cetate este distrus pe o lungime de 30 de metri. Este posibil, dupa materialele ceramice gasite acolo, sa se fi intrat si in zona unor locuinte dacice identificate in anii '80, atunci cand au inceput lucrarile de conservare la Sarmizegetusa Regia".

Vicepresedintele CNA a spus ca lucrarile efectuate in perimetrul de protectie al cetatii Sarmizegetusa Regia nu ar avea autorizatiile necesare de constructie din partea Comisiei, iar in zona nu se afla niciun arheolog in vederea monitorizarii activitatilor executate de firma specializata in drumuri si poduri. Pescaru a adaugat ca va sesiza Comisia Nationala de Arheologie si Ministerul Culturii.

Lucrarile la parcarea de la cetatea Sarmizegetusa Regia au fost oprite, vineri, din dispozitia presedintelui Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot, care a spus ca "firma a gresit pentru ca trebuia sa solicite supraveghere arheologica din partea Muzeului din Deva. Ei au crezut sa sunt pe un santier oarecare si au dat drumul la buldozer. Lucrarea a fost stopata. Sper ca situatia sa se rezolve si sa se remedieze ceea ce s-a stricat, pentru ca altfel vor avea de suferit atat firma care a executat lucrarea, cat si angajatii Directiei Tehnice".

In cazul in care se va dovedi ca lucrarile au fost efectuate fara avizele si autorizatiile legale, executantul acestora risca dosar penal pentru distrugerea unei parti din zona de protectie a unui monument istoric.
Sursa:

INCREDIBIL!
Asa cum nu intereseaza pe nimeni de
TEZAURUL Romaniei dus la ROMA,
nici dupa Sarmisegetuza Regia, nu vor plange prea multi!
Admin
______________
REMEMBER, Click aici:

2 comentarii:

 1. Sarmizegetusa Regia, în pericol. O firmă privată face săpături cu buldozerul la jumătate de metru de zidurile cetăţii.

  Zidul porţii de vest al cetăţii Sarmizegetusa Regia a fost afectat pe o lungime de 30 de metri de lucrările executate de o firmă privată pentru amenajarea unei parcări, bucăţi din piatră desprinzându-se după ce un utilaj a săpat în apropiere, lucrările fiind oprite de CJ Hunedoara.

  Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Naţionale de Arheologie, arheologul Adriana Pescariu, o delegaţie care a urcat zilele trecute la cetatea din Munţii Orăştie a descoperit situaţia de la Sarmizegetusa Regia.

  "În zona porţii de vest erau utilaje, cilindri pentru presarea pământului şi camioane pentru transport. Se intrase cu lama unui buldozer până la 1,5 metri adâncime şi la o jumătate de metru distanţă de zidul porţii de vest, ceea ce reprezintă un pericol de dărâmare a acestui zid. Mai mult, în profilul săpăturii au fost realizate trepte de acces pentru turişti, iar câteva blocuri de piatră din zid s-au desprins şi au căzut. Este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX Adriana Pescaru.

  Ea a spus că lucrările efectuate în perimetrul de protecţie a cetăţii Sarmizegetusa Regia nu au autorizaţiile necesare de construcţie din partea Comisiei.

  Dacă se va dovedi că lucrările au fost efectuate fără avizele şi autorizaţiile legale, reprezentantul firmei care execută lucrarea riscă dosar penal pentru distrugerea unei părţi din zona de protecţie a unui monument istoric.
  ____________
  Cat timp le trebuie pentru A DOVEDII... evidenta?

  RăspundețiȘtergere
 2. Cui? Cui sa ii dovedesti evidenta, cui sa ii pese ? Romanilor nu le mai pasa nici daca le mor parintii fara medicamente sau daca li se drogheaza copii. De ce i-ar interesa sarmisegetuza sau rosia montana ? De guvernanti nici nu mai poate fi vorba . Au primit comisionul ? Bun lucru !

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate

Follow