miercuri, 16 mai 2012

Michelangelo, Moses (with horns). Michelangelo, Moise (cu coarne). Secretele lui Michelangelo



8 februarie 1564: Michelangelo Buonarotti, marele sculptor, pictor și arhitect moare într-unul din cele mai sărace cartiere ale Romei. A doua zi în zori, oamenii Papei sosesc la atelierul său pentru a căuta tot ceea ce mai avea de valoare. Nu găsesc mai nimic. Înainte de a muri, Michelangelo a ars toate documentele și desenele sale.

Imediat, corpul său dispare, fiind dus în secret la Florența. Atotputernica Biserică pe care a slujit-o jumătate de secol nu are ocazia să-l omagieze prin funeralii de stat. Michelangelo Buonarotti era protejatul Bisericii Catolice, papalitatea angajându-l să creeze multe din cele mai importante piese de artă ale sale, inclusiv frescele din
Capela Sixtină.

Timp de patru secole și jumătate, moartea sa misterioasă a fost izvor de zvonuri și speculații. Istoricul Antonio Forcellino a făcut o descoperire surpinzătoare, care dezvăluie adevărul întunecat despre ultimii ani ai sculptorului. Inadvertențe bizare ale unei statui celebre l-au făcut pe Forcellino să găsească dovezi ale unei înșelătorii voite și ale contactului cu membrii unui grup clandestin, ale cărui idei erau pedepsite cu moartea de Inchiziție.

VIDEO DOCUMENTAR:

Secretele lui Michelangelo (Documentar)

Vezi mai multe video din cultura

Deși Michelangelo și-a petrecut viața glorificând Biserica Catolică prin operele sale, sufletul și mintea îl duceau pe un drum al ereziei și divergenței. Istoricul Antonio Forcellino crede că între artist și Biserică a avut loc o ruptură ireparabilă și spune că a descoperit credința lui Michelangelo în ideile protestante, dar și parteneriatul său cu o grupare clandestină care avea ca scop combaterea decadenței și
corupției din rândul clerului și al Bisericii.











Moise este socotit de tradiția iudaică, iar pe urmele ei, și de cea creștină, un profet și etnarh, conducătorul triburilor israelite ieșind din Egipt (după una din cronologiile presupuse, în jurul anului 1250 î.Hr.)




El este cunoscut la evrei ca Moșé Rabenu („Moise Învățătorul nostru”) sau, mai rar, Moșé ben Amram, Moise, fiul lui Amram, și este, după tradiția lor religioasă, cel care a primit Legea divină (Tora) pe Muntele Sinai și fondatorul religiei evreilor - iudaismul.
De aceea, această religie e uneori numită și mozaism, după Moise.

Potrivit cu narațiunea Vechiului Testament (Pentateuh sau Pentateuc) a fost cel mai de seamă din profeții evreilor. Credința în profeția lui este definită ca principiul al șaptelea din cele douăsprezece principii ale credinței iudaice, asa cum au fost formulate în crezul lui Rabbi Moshe ben Maimon (Maimonide).
Moise este considerat un profet din cei mai însemnați și de alte religii monoteiste -precum creștinismul și islamul. Samaritenii îl consideră drept unicul profet.
Admin

2 comentarii:

  1. Oficial, toata lumea este de acord cu o "traducere" eronata din BIBLIA Vulgata! Hmmm... Chiar asa? Ma intreb de mult timp:
    Ce stia Michelangelo si ce a vrut sa spuna?INCHIZITIA cum a acceptat si de ce ... opera?
    De ce au lasat posteritatii o mare opera cu cateava VADITE MARI DISTORSIUNI? Marele Michelangelo, nu putea gresi! Iar daca a facut ceva, a fcut deliberat, ca asa a dorit!
    OK, dar ... ce a dorit?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Treaba astta cu coarnele, cu traducerea eronata, este o prostie. Nici copii nu pot crede asemenea povesti... "oficiale" si pe "larg acceptate"! Cat de creduli pot fi milioane si miloane de oameni!

      Ștergere

Persoane interesate

Follow