duminică, 7 iulie 2013

TIMPUL, una din marile enigme ale Universului. Imposibil de definit. Perceptia este diferita. Fenomenele reversibile si ireversibile, adancesc misterul! SPATIUL. Documentar

 
Dintotdeauna timpul a fost un subiect important al filozofiei, artei, poeziei și științei. Există multe divergențe în legatură cu însemnătatea lui, din acest motiv este dificil de oferit o definiție a timpului care să nu ducă la controvese. Multe domenii folosesc o definiție operativă în care unitățile timpului sunt definite. Academicienii au o opinie diferită în ceea ce privește posibilitatea timpului de a fi măsurat sau incadrat într-un sistem de măsurare.
 
 

Cum “arată” timpul?

Există fenomene reversibile, care se desfășoară la fel indiferent de sensul în timp, de exemplu mișcarea punctelor materiale sub efectul gravitației. Dacă am avea un film cu mișcarea planetelor în jurul Soarelui și am rula filmul înainte și înapoi, nu am putea să determinăm care sens este înainte și care înapoi — derularea filmului înapoi nu ar prezenta fenomene incompatibile cu legile fizicii.
Pe de altă parte, există fenomene ireversibile, în raport cu care timpul „curge” într-un sens bine determinat, dinspre trecut spre viitor: de exemplu, amestecarea spontană a două lichide. Dacă am avea un film reprezentând amestecarea unei picături de cerneală într-un pahar cu apă și am rula filmul înainte și înapoi, am determina ușor sensul corect — derularea înapoi prezintă fenomene contrare principiului al doilea al termodinamicii.

 
Există cel puțin trei lucruri care definesc un sens al curgerii timpului:
  • sensul termodinamic, sensul în care crește entropia;
  • sensul psihologic, determinat de faptul că ne amintim trecutul și nu ne amintim viitorul;
  • sensul cosmologic, cel în care Universul este în expansiune.
 
Dumnezeu,Einstein si fizica cuantica(Documentar)
VIDEO
 
Dumnezeu,Einstein si fizica cuantica(Documentar)
    
  Vezi  mai multe  video    din   cultura
 
=======================
===============================================
 
 
 
 

=========================
======================================================
 
SPATIUL. Documentar
 
Ce este spațiul?
"Filmul documentar pe care îl propun astăzi - "Ce este spațiul?" - este unul excepțional atât din punctul de vedere al expunerii clare a informațiilor cât și din punctul de vedere al modului în care se utilizează modelarea video în vederea facilitării înțelegerii acestor informații și pentru a le face cât mai accesibile.

Brian Greene ne dezvăluie un..."secret": "Ne-am înșelat cu toții. Percepțiile noastre de timp și spațiu ne-au dus în eroare. O mare parte din ceea ce credeam că știm despre Universul nostru - faptul că trecutul s-a întâmplat deja și că viitorul e ceva ce va fi, faptul că spațiul este doar un vid gol, că universul nostru este singurul univers care există - toate acestea ar putea fi greșite."

 Documentarul conține conexiuni foarte importante între teorii, experimente cu rezultate surprinzătoare dar și metafore imaginative deosebite care fac din acesta unul dintre cele mai bine realizate filme din domeniul fizicii moderne. Chiar dacă la școală nu ați fost printre "fanii" fizicii, sunt sigură că acest film vă va captiva."
 
 
Sursa: http://adinaamironesei.blogspot.ro/
http://dincolo-de-limite.blogspot.ro/2013/07/ce-este-spatiul-doc.html
====================================================================

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate

Follow