joi, 1 august 2013

Priviti la americani sa vedeti ce ne asteapta si pe noi. Miliardele imprumutate de municipalitati (primarii) din banci si gura sparta a unora, conduc la falimentarea (disparitia) unor mari orase



Un dezastru stă să lovească SUA: Câteva mari orașe ar putea dispărea.

Vă puteți gândi că mari orașe americane ar putea deveni istorie? Ceea ce nici un război n-ar putea provoca ar putea face criza datoriilor. Aceasta stă să izbucnească după ce marile orașe s-au înfruptat peste măsură din împrumuturile ieftine.

Tipărirea de bani ieftini de către Federal Reserve, care s-a dorit a fi un stimulent pentru economia SUA, s-ar putea transforma în cel mai mare dezastru financiar pentru multe municipalități americane.
Câteva comentarii ale președintelui Fed Ben Bernanke, privind posibila retragere a stimulentelor dacă economia își revine suficient, au produs cutremure pe piețele financiare fără ca Fed să ia încă vreo măsură în acest sens.

Practic, doar gândul că Fed ar putea retrage treptat programul de stimulente pentru economie, care nu înseamnă altceva decât tipărirea de bani ieftini, a produs o creștere bruscă a costurilor de împrumut pe piața bondurilor americane. Investitorii în aceste bonduri au pierdut sute de miliarde de dolari doar din cauza câtorva comentarii, iar municipalitățile și-au văzut serviciul datoriei crescând brusc.

Prima victimă din rândul municipalităților americane este orașul Detroit, care a intrat în incapacitate de plată săptămâna trecută pe fondul creșterii costului de împrumut, consemnând astfel cel mai mare faliment din istoria SUA. Diferența dintre Trezoreria SUA și municipalități este că Trezoreria se împrumută la un cost total negociat, pe când muncipalitățile se împrumută la un cost variabil, marja fiind cea negociată. Astfel, dacă Trezoreria e afectată de creșterea costului doar pentru împrumuturile noi,  municipalitățile sunt afectate și pentru cele în curs.

Ceea ce s-a întâmplat cu Detroit poate fi doar începutul unui dezastru ce stă să lovească Statele Unite, potrivit unui analist din piața bondurilor municipal americane. Cum s-a ajuns  în această situație? Ne explică chiar Meredith Whitney, care în decembrie 2010 a prezis că bonduri municipale de sute de miliarde de dolari vor intra în incapacitate de plată în următoarele 12 luni. Atunci nu s-a întâmplat, în special pentru că Fed a prelungit peste aşteptări starea de dobânzi scăzute, dar asta nu înseamnă că problemele au dispărut, ele fiind latente. Dimpotrivă, s-au amplificat.

Meredith Whitney spune că marea problemă stă în modul defectuos în care legislația americană limitează cheltuielile marilor orașe.

"În constituţiile statelor sunt plafonate nivelurile serviciului datoriei (adică plăţile scadente într-un an), nu şi nivelul datoriilor totale pe care un stat poate să le angajeze. Deci, când ai acces la rate de dobândă foarte mici şi costuri de împrumut foarte scăzute, te împrumuţi din plin. Acum dacă subit costul tău de împrumut a crescut de circa două ori, tu atingi limita maximă ceea ce va declanşa o crestere a numărului municipalităţilor care vor ajunge în faliment în următorii câţiva ani", spune Meredith Whitney.

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/un-dezastru-sta-sa-loveasca-sua-cateva-mari-orase-ar-putea-disparea-184926.html

 
Primaria Municipiului Drobeta Turnu Severin inca de acum doi-trei ani,
a imprumutat zeci de miliarde lei (sute de milioane euro), pe care nu vad cand si cum ii va mai plati.
Metoda, "inventata" de Guvernarile Boc, este agreata si de Guvernarea Ponta!
Romani, luati aminte la americani!
Romani, treziti-va!
Admin
===============================
===============================================
===================================================================

2 comentarii:

  1. Pst, muei Dorele, dormi? Dorele, romane, mai dormi? Haide muei, te rog desteapta-te! Hai muei, nu mai dormi ca-ti intra apa-n gura!

    RăspundețiȘtergere
  2. CE rahat au facut cu milioanele alea de euro?

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate

Follow